Den frusna clownen

-Det är som att gå ut på promenad med en clown, sade min dotter och gav mig en blick från sidan. 

-WHAT? Jag tittade frågande på henne, blev sen varse vad hon avsett med sin vackert avklädda mening. Jag var för färggrann. 

Och javisst, min klädsel var vid detta tillfälle aningens färgglad, eller mångfacetterad, om jag själv fick välja adjektiv. Det fick jag inte. Istället erhöll jag den åtråvärda ställningen som clown. 

Där gick vi i skogen, clownen och tonårsdottern. Jag med min färggranna pråliga utstyrsel med löpskor i oceanblå och rosa som framhävdes av de gröna vantarna och den lila vindtygsjackan. Hon med sin sedvanliga fjortislook. Svart, svart och …svart. ( om man bortsåg från den lilla vita randen på skorna)  

Trots hennes helt befängda kommentar angående min superba klädsel kunde jag ana en liten släng av humor i hennes röst, så jag gissar att hon ändå på något sätt accepterade eller tyckte att det var rätt så tufft att jag klädde mig på det där viset. Att jag vågade! 

-Vet du vad, sade jag. Det är inte så stor skillnad vad man tar på sig när man ska vandra i skogen, inte annars heller. För det finns inte en enda kotte som är det minsta brydd i hur du ser ut. Alla människor tänker ändå bara på sig själva, ville jag tillägga men hejdade mig i tid. Att föra över min egen krassa syn på mänskligheten var ju ändå något jag gott kunde bespara hennes tonårsöron med. 

-Huvudsaken är ju att man trivs. Och jag fryser om mina fötter om jag inte har stickade strumpor i skorna, tillade jag. 

-OMG! Sade min dotter, och tittade med uppenbar förskräckelse ner mot mina dojor och himlade sedan storögt med sina vackra ögon. Hoppas ingen ser oss….mumlade hon för sig själv. 

Den superhäftiga clownmorsan log vid sidan om. Tyckte att det var skönt att hon slapp vara tonåring igen. Slapp frysa om fötter, händer och öron tack vare sin mogna ålder. Men hon mindes envisheten och viljan att vara snygg jämt. Att ständigt stå läckert redo ifall någon snygg kille skulle få syn på en.  

Vem vet, kanske någon läckerbit väntade längre fram på stigen och jag därmed försatt min chans till ett riktigt virvlande het romans? Nej, tack och lov har jag min ståtliga sambo hemma. Nej, Jag behöver inte längre göra mig till, utan får klä mig och vara precis som jag vill, till och med göra bort mig utan att må dåligt för det. Vilken frihet det innebär att åldras hör ni!! 

Önskade bara att min dotter skulle inse samma sak. Fast det lär nog dröja innan hon kommer till denna lilla insikt om livet, för jag befann mig också där hon är en gång i livet. Med samma ångest och vilja. Samma vägran att bära fulmössan och vantarna. Hellre frös man sig röd om både fingrar och öron. Speciellt minns jag hur det stack i låren av köld när man stod länge utomhus vintertid men enbart tunna jeans… 

Bekvämlighetsåldern har infunnit sig, åtminstone till en viss del. Så pass att man gott kan kombinera sin klädsel lite hur man vill, och kanske vara clown ena dagen, och kung nästa. Ombyte förnöjer, och färger likaså. Man kan gott pigga upp den grå sunkiga vardagen ibland, förklarade jag för min dotter. Hon skakade uppgivet på sitt huvud. 

-Mamma, du förstår verkligen inte det här. SUCK! Det är inte bara att du ser ut som en clown. Du är en clown! 

Men jag är stolt ändå, över hennes sätt att aldrig verbalt ge med sig och erkänna att även hon kan frysa, utan istället diskret smyga med både vantar och mössa i sina fickor. Just detta hände häromdagen, och jag klappade mig själv på axeln för att jag kunde låta bli att kommentera saken desto mera, utan log endast i mjugg när hon tog på sig dem en bit in i skogen. Vilket bra inflytande clowner ändå kan ha ibland…! 

Publicerad av kvinnanbakomfasaden

Positiv kvinna och trebarnsmamma, med stort intresse för människor, relationer och själva livet och dess med-och motgångar. Genuint frispråkig och rakt på sak, och ifrågasätter vår otroliga förmåga att ständigt sopa saker under mattan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: